01.08.2024 10:08

Podczas IO zrobiło się głośno o… parmezanie

Włoska gimnastyczka Giorgia Villa ma już srebrny medal zdobyty w letnich igrzyskach olimpijskich AD 2024. 21-latka znalazła się w centrum uwagi jako ambasadorka marki Parmigiano Reggiano, która produkuje parmezan.  Villa jest dwukrotną medalistką mistrzostw Europy w gimnastyce Kobiet i pomogła Włochom zdobyć brąz w mistrzostwach świata 2019. Była na dobrej drodze, aby wziąć udział w […]

Podczas IO zrobiło się głośno o… parmezanie

Włoska gimnastyczka Giorgia Villa ma już srebrny medal zdobyty w letnich igrzyskach olimpijskich AD 2024. 21-latka znalazła się w centrum uwagi jako ambasadorka marki Parmigiano Reggiano, która produkuje parmezan. 

Villa jest dwukrotną medalistką mistrzostw Europy w gimnastyce Kobiet i pomogła Włochom zdobyć brąz w mistrzostwach świata 2019. Była na dobrej drodze, aby wziąć udział w igrzyskach w Tokio, jednak kontuzja kostki uniemożliwiła jej udział.

Właściwości parmezanu

Trzeba przyznać, że tego typu „serowy” marketing to novum w świecie sportu, ale też oznaka sporej kreatywności firmy Parmigiano Reggiano. „Ser parmezan to włoski ser typu podpuszczkowego, wytwarzany z mleka krowiego, który charakteryzuje się suchością i twardością. Parmezan leżakuje w solance i dojrzewa 26 miesięcy. W tym czasie nabywa charakterystycznego, intensywnego smaku” – czytamy na stronie winotoskanii.pl.

fot. Parmigiano Reggiano

Udostępnij
Bartłomiej Najtkowski

Bartłomiej Najtkowski