03.11.2024 21:19

Drugi najszybszy człowiek świata ma głowę do interesów. Blake jest wziętym… restauratorem

Yohan Blake z Jamajki, posiadający drugi najlepszy wynik w historii biegów na 100 i 200 metrów, po zakończeniu kariery szybko wiedział, czym chce się zajmować. Już od dłuższego czasu marzył o własnej restauracji, a teraz ten cel realizuje w Fort Lauderdale na Florydzie.

Udostępnij
(210801) -- TOKYO, Aug. 1, 2021 (Xinhua) -- Andre de Grasse of Canada (L) and Yohan Blake of Jamaica compete during the men's 100m semifinal at Tokyo 2020 Olympic Games, in Tokyo, Japan, Aug. 1, 2021. (Xinhua/Li Gang)
2021.08.01 Tokio
Igrzyska Olimpijskie 
Lekkoatletyka
Foto Li Gang/Xinhua/PressFocus

!!! POLAND ONLY !!!
Autor zdjęcia: Pressfocus.pl

35-letni były sprinter, który kilka miesięcy temu oficjalnie zakończył karierę sportową, prowadzi lokal Butcher’s Barrel – restaurację i winiarnię specjalizującą się w stekach. Menu obejmuje także dania inspirowane kuchnią karaibską, w tym potrawy typowe dla Jamajki.

Mówiłem przyjacielowi, że marzy mi się moment, gdy usiądę we własnej restauracji, delektując się jedzeniem i obserwując zadowolonych gości. Większość myślała, że po zakończeniu kariery zostanę w sporcie jako komentator, zważywszy na moje dwudziestoletnie doświadczenie w lekkoatletyce. Ja jednak od razu wiedziałem, że potrzebuję czegoś nowego – wyznał w wywiadzie dla „News Miami„.

Szczyt formy Blake osiągnął w 2012 roku, gdy zanotował drugi na świecie wynik na 100 metrów (9,69) i 200 metrów (19,26). Na igrzyskach w Londynie zdobył trzy medale – złoto w sztafecie 4×100 m oraz srebro w biegach na 100 i 200 m, ustępując jedynie swojemu rodakowi Usainowi Boltowi.

Nasza restauracja to nie tylko wina i steki, ale także różnorodne dania, które spełnią oczekiwania każdego. Jest tutaj spokojnie i przyjemnie, a ludzie są wyjątkowo mili. Czerpię ogromną satysfakcję z tego, co robię – dodał Blake.

W menu można znaleźć między innymi jagnięcinę z hummusem z czerwonej papryki i chlebem pita, „Rasta Pasta” z krewetkami w sosie śmietanowym oraz szarpanego kurczaka z płatkami wołowiny, smażonymi bananami, ryżem i fasolą – typową dla Jamajki kombinację smaków.

Udostępnij
Adrian Janiuk

Adrian Janiuk